čtvrtek 8. prosince 2011

Jak nalézt svou životní práci

Mnoho lidí v poslední době pociťuje, že je jejich zaměstnání nenaplňuje, a cítí, že nedokáží svou práci dále vykonávat, protože už s nimi nerezonuje. Někdy je to proto, že si uvědomili, že vlastně nechtějí svou prací podporovat firmy, které jsou zaměřeny čistě na zisk, jsou neekologické, vydělávají na manipulaci s veřejností nebo zastávají pochybné hodnoty. Jindy jen proto, že cítí, že by prostě rádi dělali něco úplně jiného, že je jejich srdce táhne jinam.

Když víte přesně, co byste rádi dělali, čeho byste rádi dosáhli, jaká práce je pro vás ta pravá, je situace poměrně jednoduchá. Stačí "jen" překonat existenční strachy a s vírou vykročit vytouženým směrem. Existuje řada knih o pozitivním myšlení a vytváření reality, které vaši víru posílí a poskytnou vám cenné praktické rady, díky kterým si svou vysněnou práci určitě do života přitáhnete.

Co ale dělat, když  jste se dostali do situace, kdy cítíte, že dosavadní zaměstnání už pro vás není to pravé, a zároveň nemáte vůbec představu, co jiného byste měli dělat? Pokud spadáte do této kategorie, možná se vám bude hodit moje osobní zkušenost.

Ujasněte si, co vás baví, jaké činnosti vykonáváte rádi, při čem se cítíte naplněni a šťastni, co vám opravdu jde, co je pro vás důležité..

Sepište si, jaké činnosti byste ve svém novém zaměstnání rádi vykonávali. Chcete číst, psát, cestovat, předávat informace, mluvit cizími jazyky, pracovat s dětmi, malovat, zpívat, tančit...? Buďte co nejpřesnější, nejkonkrétnější a hledejte odpovědi ve svém srdci. Jak má vypadat vaše pracoviště? Chcete  pracovat v kanceláři? V přírodě? Cestovat? Vzdělávat se? Chcete pracovat sami, nebo v týmu? S jakými lidmi byste rádi pracovali? Chcete zastávat vůdčí pozici, mít možnost iniciovat věci, nebo raději necháte zodpovědnost a rozhodování na někom jiném?Jaké hodnoty chcete vytvářet a sdílet s ostatními? Co chcete při své práci cítit a prožívat? Chcete pracovat doma? Jak daleko jste případně ochotni dojíždět? Jakou chcete mít pracovní dobu? Jaký byste chtěli plat a  benefity? Jsou pro vás důležité možnosti osobního a kariérního růstu? Dáváte přednost práci proměnlivé, plné výzev, vzrušení, nebo je vám příjemnější klidná a předvídatená činnost? Jak si představujete skloubení práce se svým volným časem, péčí o rodinu? Co třeba možnost ubytování nebo služebního bytu? ...

Napište si vše, co je pro vás opravdu důležité a doporučuji i zamyslet se nad tím, proč to tak chcete, abyste se dostali co nejhlouběji ke skutečné podstatě svých přání. Co ale pro vás důležité není, tomu se není třeba věnovat. Prostě nechejte volný prostor pro tvořivé řešení vesmíru.

Je na vás, jestli si svou představu vyvěsíte na lednici či na nástěnku, nebo ji budete mít ve svém zápisníku a budete si ji číst před spaním. Rozhodně je ale dobré si ji čas od času přečíst, ujasnit si, jestli stále chcete totéž, nebo cítíte potřebu své požadavky s odstupem času mírně korigovat. Rozhodně není nutné si ji číst několikrát denně. Moje zkušenost je taková, že příliš časté čtení a urputné vizualizace můžou podporovat spíš křečovitost a vnímám je v podstatě jako projev nevíry.

Já navíc ráda používám ještě symbol. Je velmi účinný, když chci vystihnout skutečnou podstatu svého přání. Je na vás, jestli si  nakreslíte symbol či obrázek, který bude vystihovat kvalitu toho, co chcete ve své práci prožívat a tvořit, nebo najdete už existující obrázek či symbol, který bude rezonovat s vaší představou. Můžete také požádat o symbol své životní práce v meditaci.

Se symbolem pak můžete různě pracovat. Je to jakási zkratka. Můžete si jej vyvěsit někam, kde na něj stále uvidíte, nosit ho v peněžence, vizualizovat si ho. Můžete dokonce nejdříve začít hledáním a vytvářením symbolu a až po čase hledat slova, která by vaši představu vyjádřila.

Jsem přesvědčena, že současná doba bude spoustu z nás vést k tomu, aby vytvořili zaměstnání, která ještě vůbec neexistují nebo která bude třeba pojmout zcela jinak než dosud. To bude možná trvat trochu déle a bude to vyžadovat hlubší práci. Nebojte se proto déle "nevědět".

Nejdůležitější ze všeho je ale opustit všechny omezující představy typu "taková práce neexistuje" , "tím se neuživím", "volnou pracovní dobu mi nikdo nedá", "v současnosti není práce, tak si nemůžu tolik vymýšlet, jinak vezmou někoho jiného", " s malými dětmi si to nemůžu dovolit"...

Věřte, že vaše životní práce existuje, že každý z nás má své místo ve vesmíru, své jedinečné talenty a dary, svou práci, kterou může být druhým prospěšný. A pokud budete ve svých přáních vycházet skutečně z toho, co si z hloubi duše přejete, po čem toužíte, a nikoli z toho, co si myslíte, že byste měli, nebo toho, co se jeví jako pragmatické, věřte, že dříve či později se vaše životní práce před vámi objeví. A pak už stačí stejně jako v prvním případě "jen" překonat existenční strachy a s vírou vykročit vytouženým směrem.

Hodně štěstí!

(c) 2011 Iva Uhlířová, zdroj: Silná žena

Žádné komentáře:

Okomentovat